Hvad er phishings e-mails?
Antallet af sager med phishing stiger konstant. Phishing er en metode, som svindlere benytter for at få følsomme oplysninger ud af brugerne. Dette vil typisk være brugernavne, kodeord og kreditkortoplysninger.
En typisk phishing e-mail vil være en besked omkring, at der er udfordringer med din konto, og du skal gå ind og bekræfte dine oplysninger. Når du klikker på linket i e-mailen, vil du blive ført ind på en side, der visuelt ligner din konto, hvorefter du skal bekræfte kontoen ved at skrive brugernavn og kodeord. Så snart du taster dine informationer ind, vil svindlerne have fuld adgang til din konto (og muligvis andre konti ud fra informationer, som de nu har fuld adgang over).
Hvad er konsekvensen ved phishings e-mails?
Der er store konsekvenser, hvis du bliver ramt af phishing. I værste tilfælde kan svindlerne lokke bankoplysninger ud af helt normale danskere eller virksomheder og dermed få fuld adgang til bankkontoen.
I virksomheder kan svindlerne hurtigt brede sig igennem interne e-mails og dermed meget hurtigt få adgang til alle virksomhedernes fortrolige oplysninger og dokumenter. Alle disse data kan blive brugt til at give svindlerne økonomisk gevinst i sidste ende.
Sådan undgår I at blive ramt af phishing
Der er mange ting, I kan holde øje med for at undgå at blive ramt af phishing. TripleIT har skrevet en længere guide omkring, hvordan I undgår at blive ramt her.
Selvom e-mailudbydere bliver bedre og bedre til fange phishings e-mails, bliver svindlerne også bedre til at benytte sikkerhedshullerne for at få en økonomisk gevinst. Der vil derfor stadig forekomme phishings e-mails.
Vi har samlet 3 simple råd herunder, som I kan benytte til at undgå at blive ramt.
- Tjek afsenderen – Afsenderne prøver at sende med et navn, der kan se og lyde oprigtigt. De vil dog aldrig kunne skrive for den rigtige e-mail fra din e-mailudbyder, bank eller SKAT. Tjek derfor altid om afsenderen er dem, som de udgiver sig for inden du klikker på linket.
- Kig efter fejl – Hvis der er fejl i teksten (stavefejl eller grammatiske fejl) vil det oftest være en phishing e-mail. Det er i de fleste tilfælde udenlandske svindlere, der autogenerer disse tekster og e-mails.
- Brug din sunde fornuft – Hvis du bruger din sunde fornuft i alt din adfærd på nettet, kan du undgå at blive ramt af mange af disse svindlere. Brug derfor altid et par sekunder på at læse mail, signatur og afsender igennem inden du trykker på links i mails.
Er I blevet ramt?
Hvis I tror I er blevet ramt af phishing, så skal I altid tage kontakt til jeres IT-afdeling eller en ekstern IT-virksomheder, der både kan undersøge om I er blevet ramt samt afhjælpe problemet. Det kan betyde store økonomiske tab, hvis svindlerne er i systemet for længe, så I skal søge professionel hjælp hurtigst muligt.
Hvis uheldet er ude, er I altid velkommen til at tage fat i TripleIT, der kan undersøge og afhjælpe problemet.