Barn

Hvornår begyndte vi at gå op i børnetøj?

Siden tiders morgen har mennesket fremstillet forskellige former for redskaber, der har været præget og påvirket af deres ydre omgivelser. Praktiske redskaber som knive, spyd, ild og værktøjer har oftest været i centrum i de historiske perioder. Men hvornår begyndte os mennesker at gå op i beklædning og særligt børnetøj?

En lang historie

Tøj, beklædning og påklædning omfatter mange forskellige beklædningsdele af skind eller tekstil. Historiske fossile fund af datidens mennesker påpeger, at hverdagens genstande gennem de forskellige tidsperioder har været en tæt del af det enkelte menneske.

Redskaberne har her været en central del af deres færden, liv, forståelse og identitet. Dette gælder ikke mindst påklædning, hvor man før i tiden brugte værktøjer til at skrabe skind, for at lave skindklæder. Forskere har fundet fossiler af neanderthaler med skind beklædning af dyr, hvilket understøtter antagelserne, om den tidlige fremstilling af tøj.

Klædedragten – et springbræt videre til en ny epoke

Ved Middelalderens indtræden kom klædedragten til, hvilket er sammenhørende beklædningsgenstande som en person har beklædt sig i. Dragten stod i centrum som emner om individets selvforståelse, religiøs overbevisning, kulturelle normer og værdier gældende i det pågældende sociale miljø. Klædedragten er således en stærk indikator på de generelle og gældende kulturelle værdier, normer og opfattelser, der afspejler individets forhold til livet.

Børnetøj renæssance

Klædedragten fandt sin indtræden for babyer og børn i 1700-tallet. Inden da viklede man spædbørn ind i svøbelister indtil de var gamle nok til at gå klædt sm voksne. I slutningen af det 17 århundrede kom børns tøjstil i fokus, der blev inspireret af Jean-Jacques Rousseaus opdragelsesfilosofi og tilhørende ideer.

Der blev her sat fokus på at bruge påklædning, som et middel på at vise forskellene mellem børn og voksne. Dette gav anledning til at folk søgte særlige beklædningsstykker, der understregede disse tanker. Skørter blev brugt som påklædning for begge køn, hvor det først var ved skolealderen at kønnenes udseende afveg fra hinanden.

Under industrisamfundet sidst i 1800-tallet begyndte man at fremstille specifikt børnetøj, hvor modeblade bidrog til dets udbredelse og dermed almindelighed i samfundet. Den gang var matros inspireret tøj særligt populært for børn, hvorefter i 1900-tallet kom der inspiration fra smocksyning broderiteknikken.

Nutidens Børnetøj – et univers af individualisme

Den gang var børnetøjsmoden i Danmark influeret af europæiske landes tøjstile, men sidenhen har børnetøjet undergået indflydelse og hentet inspiration fra USA og amerikanernes fokus på individualisme.

I dag kan man handle mange børnetøjsmærker med forskellige identitets fokus, for eksempel, Fixoni babytøj der har fokus på aktive børn. Andre mærker såsom Angulus fokuserer på økologi og mange andre eksempler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *