Funkishusets historie

Funkishusets begyndelse

De kubistiske kasser som karakterisere funkishuset begyndte at dukke op i 1930’erne, og var en stil ikke mange kunne forene sig med. Den tilhørte eliten, den dannede klasse som havde forståelse for modernitet frem for traditionalitet.

Den var et tegn på velfærdssamfundet, og dets forståelse for menneskets behov i forhold til bolig. Funktionalismen slog igennem i 1930’erne i Danmark, men hvis man kigger på resten af Europa slog den faktisk igennem i 1920’erne. I Europa var det i 1920’erne blevet moderne at lave huse og bygninger i stål og beton. Man så en inspiration fra industrialiseringen slå igennem. Man lagde fokus på det moderne menneske og funktionalitet var i høj grad i højsædet.

Funkishuse

Funktionaliteten var en ny udvikling i arkitekturen som opstod som en reaktion efter 1.verdenskrig. Funktionalismen og modernismen minder meget om hinanden og har også været kendt for at være uafhængige af hinanden.

Stilen under funktionalismens storhedstid var og er stilrene linjer, funktionalitet, asymetri, intet pynt og udsmykning, store glasvinduer og et firkantet design.

Indretningen er enkel og der bliver lagt vægt på store, kvadratiske regulære lyse rum. de fleste funkishuse er udstyret med 2 etager uden skråvægge. Dengang var industrialiseringen en stor inspiration og dette har også ført til at man indregnede bilen med i plantegning således at der blev bygget en garage til det nye uundværlige familiemedlem.

I Danmark blev funkisstilen ikke populær før 1980-90’erne hvor de blev meget efterspurgte. Den enkle og minimalistisk stil blev mere populær, og den simple minimalistiske stil er næsten blevet synonym for dansk design. Funkisstilen er da også til at spotte især i storbyerne hvor man for eksempel på Frederiksberg ser funkisbygninger og huse i stor stil.

I dag er funkisstilen stadig meget populær og det ses og mærkes hos de danske byggefirmaer. Visuel A/S som også er et byggefirma bygger funkishuse, og ser stadig en høj efterspørgsel efter dette type hus. Stilen er stadig den samme og med respekt for funkisarkitekturen, dog har man lavet den i en lidt mere moderne stil der passer til i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *